ГИС портал – повећање препознатљивости туристичког потенцијала између Лесковца и општине Бојник

Од 229 тестова код 19 особа је потврђен ковид
14.05.2021.
ДВЕРИ: Зашто запослени у Хитној помоћи лесковачког Дома здравља нису добили ковид додатак?
14.05.2021.
Од 229 тестова код 19 особа је потврђен ковид
14.05.2021.
ДВЕРИ: Зашто запослени у Хитној помоћи лесковачког Дома здравља нису добили ковид додатак?
14.05.2021.

ГИС (географско-информациони систем) је рачунарски инфомациони менаџмент систем уз помоћ кога се снимају, анализирају и представљају информације на мапама. ГИС је као метод паметног управљања препознат и као важан инстумент у процесу сертификације градова и општина са повољним пословним окружењем.

„Град Лесковац и оштина Бојник су уз подршку Европске уније у партнерству са Владом Републике Србије, преко програма ЕУ ПРО, реализовали пројекат 'Влазоризација и повећање препознатљивости туристичког потенцијала града Лесковца и оштине Бојник кроз регионални ГИС портал“, рекао је Саша Младеновић, шеф Одељења за друштвене делатности.

Европска унија је подржала пројекат са 74 990 евра, град Лесковац је уложио 13 230 евра, а укупна вредност пројекта је 88 190 евра. ГИС портал – географско-информациони систем, служиће за већу препознатљивост туристичког потенцијала ове две локалне самоуправе. „Ово је трећи пројекат који смо реализовали преко ЕУ ПРО програма. Претходно су реализовани 'Унапређење енергетске ефикасности' ОШ 'Васа Пелагић' у Лесковцу енергетском санацијом фасаде укупне вредности 217 813, од тога Еврпска унија је финансирала 150 000 евра и 'Побољшање услова за развој туризма и заштите културне баштине израдом детањног урбанистичког плана' за Скобаљић град укупне вредности 20 238, а од тога Еврпска унија је финансирала 15 000 евра“, изјавио је Младеновић.

„Апликације које се сада налазе на јединственом порталу града Лесковца и оштине Бојник представљају обједињене све поретходно развијене апликације за град Лесковац уз развој нових. Лесковац је за потребе одрживог управњања и заштите, независно развио апликацију 'Заштићених природних добара', која, такође, представљају могућност за употпуњавање туристичке понуде. За Бојник развијена је по узору на претходне апликације град Лесковца, апликација за финфилд, браунфилд и локацијама и урбанистичким плановима општине Бојнику, на сервису РТЗ-а“, изјавила је Татјана Здравковић, директорка Сектора за урбанизам.

Апликације представљају туристички водич са прецизном просторном идентификацијом природних мотива, знаменитости, црквених објеката, ловишта и локација за спорт и авантуризам. Све апликације имају могућност ажурирања и допуне новим информацијама и подацима.