ЦСУ: Отворена манифестација „Мај месец математике“

Ускоро се отвара аква-парк у Лесковцу
11.05.2021.
Исплаћена помоћ корисницима ЦЗСР и средства за финансирање активности политичких партија
11.05.2021.
Ускоро се отвара аква-парк у Лесковцу
11.05.2021.
Исплаћена помоћ корисницима ЦЗСР и средства за финансирање активности политичких партија
11.05.2021.

„Мај месец математике“ се у организацији Центра за промоцију науке обележава јубиларни 10. пут ове године. А у Центру за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу, преко Научног клуба, организује се 5 година заредом.

„Циљ ове манифестације је да кроз примере из свакодневног живота укажемо на присуство математике у разним животним сегментима. Од обављање куповине, кувања, шивења, кречења и др. Сваке године се бира другачија тема која има за циљ да приближи деци, а и одраслима, како математика може да прожима различите сфере и активности из нашег живота. На тај начин нас наводи да је гледамо из необичног и другачијег угла“, рекла је в.д. директорка Анђела Костић Минић.

Ове године тема је „Формула уметности“ и кроз радионице и предавања за резличите узрасте, које Центар организује, приказаће се како математика прожима различите форме уметничког изражавања и стварања. Од сликарства, преко архитектуре до музике и плеса. Активности ће бити организоване онлајн, а један део ће бити у Центру у слакду са епидемиолошким мерама.

„Почињемо вечерас, првим онлајн предавањем 'Игра живота' аутора Небојше Динића, редовног професора на ПМФ-у. Активности се настављају предавањем 'Од ланчића до звезда', Весне Величковић, а завршиће се 23. маја, предавањем 'Математичар као керамичар' Марине Васиљевић“, истакла је в.д. директорка Костић Минић.

У самом Центру биће организоване 2 радионице. Прва носи назив „Златни пресек као математички принцип у уметности“ ауторке Милене Крстић, професорке стручних предмета у Школи за текстил и дизајн и биће представљена сутра. А у петак биће организована занимљива, интерактивна, плесна радионица под именом „У ритму бројева и фигура“, представиће је чланови креативног студија „Авангарда“ из Лесковца.

Такође, организују се и 2 изложбе, прва се налази у дворишту Центра и назива се „Математика и природа“, а друга је у холу ове институције и носи назив „Жене у математици“.

Надарени млади математичари из школе Светозар Марковић рекли су како је математика веома занимљива и да је најпосебније то што уче кроз игру.

„Уз помоћ пауновог репа и шаре гепарда може се објаснити математика“, рекла је Николина Недељковић, ученица ОШ „Светозар Марковић“.