Пазите се, сезона је крпеља

У Јабланичком округу код 36 особа потврђена корона
04.05.2021.
Од 276 резултата 49 је са позитивним налазом
05.05.2021.
У Јабланичком округу код 36 особа потврђена корона
04.05.2021.
Од 276 резултата 49 је са позитивним налазом
05.05.2021.

Са доласком лепог, топлог, a поготову влажног времена долазе нам и мале напасти – крпељи. Њихова активност се знатно повећава у периоду од пролећа до јесени и због тога морамо бити посебно опрезни и пазити како на наше здравље, тако и на здравље наших кућних љубимаца.

Боравак у природи носи одређену дозу ризика од уједа крпеља, а ако се не уклони на време са коже може доћи до развијања лајмске болести.

Природно станиште ових паразита су шуме, жбуње, травнате површине и гране различитог растиња.

Ако и поред одређених спроведених мера, приметимо крпеља на себи, не би трбало да паничимо, већ треба што пре да одемо до најближе здравствене установе и затражимо помоћ. Уколико реагујемо на време, а то је период до 48 сати, крпељ нам не може пренети бактерију која изазива лајмску болест. Ако којим случајем уочимо црвене концентричне кругове, који се шире по телу, доктор ће нам у тој ситуацији преписати антибиотике и упутити нас на додатну анализу. На место где се налази крпељ не треба стављати алкохол, бензин, лак за нокте и неке друге хемикалије.

Исте мере важе и за наше кућне љубимце. За њих можемо користити велики број препарата ̶ огрлице, спрејеве и ампуле које се директно аплицирају на кожу. У последње време популарни су и препарати који се уносе кроз храну и тако их штите.

Такође, један од видова одбране људи и животиња, у овом случају кућних љубимаца је одржавање и уређивање зелених површина, односно редовно кошење траве и чишћење површина са којима долазимо у контакт. Уколико су дворишта, игралишта или паркови контаминирани крпељима, треба их третирати хемијским средствима, која су прописана од стране надлежног лица, а имају за циљ сузбијање, ширења и размножавања паразита.

Крпељи на нашем телу воле места где је кожа најтања и нежна, мека места испод пазуха, иза ушију, на врату, на прегибу колена, стомаку и препонама. Ова места им омогућавају да се најлакше „закаче“ и да се хране крвљу домаћина.

Крпеља некад можемо скинути и сами, ако у близини нема стручног лица. Пинцентом га треба ухватити, што ближе кожи, а потом вишеструко окретати у супротном смеру казаљке на сату.

Мере заштите које можемо спровести јесу коришћење крема и спрејева против паразита, ношење затворене и по могућству светлије одеће, а кад се вратимо кући, приликом туширања требало би да извршимо детаљнији самопреглед.