Министарка Ирена Вујовић и градоначелник Горан Цветановић потписали су Анекс 4. основног уговора о суфинансирању изградње Постројења

Светски дан књиге и ауторских права у Народној библиотеци „Радоје Домановић“
22.04.2021.
Имунизација без заказивања „Фајзер“ и „Спутњик В“ вакцином
23.04.2021.
Светски дан књиге и ауторских права у Народној библиотеци „Радоје Домановић“
22.04.2021.
Имунизација без заказивања „Фајзер“ и „Спутњик В“ вакцином
23.04.2021.

Данас су у Богојевцу министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и градоначелник Лесковца Горан Цветановић потписали Анекс 4. основног уговора о суфинансирању изградње Постројења. Овим потписивањем обезбеђују се средства у вредности од 42,5 милиона динара за пуштање у рад објеката линије воде што представља предуслов за пуштање у рад линије муља.

„Еколошки пројекат на који смо као локална самоуправа неизмерно поносни 'Управљање отпадним водама на територији града Лесковца' се састоји из три компоненте, односно три различита пројекта који чине јединствену целину. Први је изградња колектора, други је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода – две фазе, линија воде и линија муља и трећа фаза је проширење канализационе мреже у 16 насељених места са територије града за 20 хиљада еквивалената“, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

„Када говоримо о израдњи градског колектора у дужини од 5150 метара, морам да нагласим да је претходно руковдство имало неславни покушај изградње истог. Тај пројекат вредан неколико милиона евра је пропао, а лоше постављене цеви су нам све време задавале муке. Министарство заштите животне средине је у изградњу колектора уложило 464 милиона динара и слободно могу да кажем да је колектор постао симбол нашег успеха. Друга компонента пројекта изградња централног постројења за пречишћавање састоји се из две фазе. Прва фаза – објекти линије воде и делимичног третмана муља за 86 000 становника која је коштала 10,4 милиона евра, финансирана је од стране Еврпске уније. Прошле године завршена је и друга фаза – објекти линије муља, коју је финансирало Министарство износом од 497,5 милионадинара. Трећа компонента је изградња канализационе мреже у 16 насељених места са територије града за 20 хиљада еквивалената. Реализација ОРИО пројекта је омогућено споразумом између Министарства за заштиту животне средине Републике Србије и Министарства за спољну трговину и развојну сарадњу Краљевине Холандије која је финансијер са око 8 милиона евра“, истакао је градоначелник Лесковца.

Министарка Ирена Вујовић честитала је граду Лесковцу на добијању употребне дозволе и рекла како је то од изузетног важности, јер то значи да ће Постројење почети са радом.

„Видела сам колико сте напора и средства уложили ви као град, а ми као Министарство и Влада Републике Србије у колектор који је био неопходан како би ово постројење почело да ради. На овомпројекту и постројењу су постојали разни проблеми, годинама се одлагала изградња, улагана су све већа и већа средства, све до 2013. године када сте одлучно кренули у борбу са тим и потрудили се да учините живот грађанима Лесковца бољим. Ми смо увидели важност овог пројекта и због тога смо уложили додатна средства управо у уговор који је малочас потписан. Министарство, на чијем сам челу, треба да гради у наредном периоду 27 постројења за прераду отпадних вода и то је оно на чему се интензивно ради“, нагласила је министарка Ирена Вујовић.

Пре потписивања уговора градоначелник Лесковца Горан Цветановић и министарка Ирена Вујовић обишли су објекте прве и друге фазе Постројења за пречишћавање отпадних вода и градски колектор.