Министар Бранко Ружић: Циљ дуалног образовања јесте да пружимо могућност деци да стекну вештине пре првог радног дана

Конкурс за „Мајски ликовни салон“
21.04.2021.
Одржан састанак министра Ружића са градоначелником Цветановићем и директорима средњих и основних школа
21.04.2021.
Конкурс за „Мајски ликовни салон“
21.04.2021.
Одржан састанак министра Ружића са градоначелником Цветановићем и директорима средњих и основних школа
21.04.2021.

Министар просвете Бранко Ружић данас је посетио седиште Академије струковних студија Јужне Србије поводом потписивања Уговора о дуалном образовању на Одсеку за пословне студије у Лесковцу са привредницима из Лесковца, Алексинца, Ниша, Палића и Власотинца.

Овај модел се у образовање уводи са циљем унапређивања квалитета образовања и стицања савремених компетенција.

„Поносни смо на то што је Академија струковних студија Јужна Србија међу првима препознала значај дуалног модела образовања и што ће од следеће школске године почети са реализацијом дуалног модула на Одсеку за пословне студије Лесковац, најпре на студијском програму Менаџмент технологије хране и гастрономије, а затим и на осталим студијским програмима“, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Студенти који се определа за овај начин студирања поред теорије имаће и практичне вежбе код великог броја послодаваца са којима је данас потписан уговор.

„С обзиром на то да је Лесковац седиште Академије, драго ми је да у овом пројекту учествују локални привредници попут ДОО 'Колиба', чији ресторан од ове недеље ради на новој локацији, затим 'Прима нова', 'Браћа Ђокић', 'Фунго југ', 'Грош', пекара 'Маја', али и привредници других градова, попут Ниша, Алексинца, Палића, Власотинца, са којима се на овај начин повезујемо и ширимо сарадњу ван граница нашег града“, истакао је градоначелник.

„У претходном периоду је доста улагања и инвестиција, било како на нивоу средњих и основних школа, тако и на нивоу Дома ученика, и управо рефлексија једне посвећености у раду у свим сферама друштва, посебно у образовању резултирала је тиме да је и градоначелник био предложен од стране свих директора васпитно-образовних установа за 'Светосавску награду', да је једини градоначелник који је ту награду и добио“, истакао је министар просвете Бранко Ружић.

„Циљ нашег инсистирања да уведемо дуално образовање јесте да пружимо могућност деци да стекну вештине пре него што запошну свој први радни дан. Сви знамо да сваки тај први радни дан почиње са изазовима и првим стресним ситуацијама“, објаснио је министар Ружић.

Габријела Грујић, помоћник министра за дуално образовање истакла је да Србија постаје земља озбиљних партнера који долазе и који препознају Републику Србију као партнера, као државу у коју могу да дођу и послују.

„Данас је Србија по први пут у прилици да покаже да економски развој управо зависи од система образовања, да образовање јесте стуб развоја сваке привреде. Ако живимо у времену где је најважније рећи да брзина трансфера знања јесте суштина тако младим људима,да омогућимо да то знање вештине и ставове стекну, односно компетенције, ово је онда прави пут“, закључила је Габријела Грујић.

Председник Академије струковних студија Јужна Србија Звонко Златановић рекао је да у потпуности подржава увођење дуалног образовања у школски систем.

„Донели смо 300 медаља нашем граду, 17 пехара и 13 пута били најбољи јуниорски тим“, рекао је Момчило Цонић професор на Академији.