Пројекат „Хетеротопија“ биће завршен у јуну

Двоцифрени број новооболелих од короне
14.04.2021.
Обилазак имања у Дрћевцу
15.04.2021.
Двоцифрени број новооболелих од короне
14.04.2021.
Обилазак имања у Дрћевцу
15.04.2021.

„Повод доласка на Међународни дан културе јесте пројекат 'Хетеротопија' који ће бити завшен јуна 2021. године“, рекла је заменица градоначелника Ана Јанковић Стојановић.

Овај пројекат је резултат сарадње Србије и Бугарске у партнерству са општином Ботевград.

„У оквиру пројекта је планиран Лапидаријум, изложбени простор на отвореном као и реконструкција хола која подразумева и изградњу рампе за особе са инвалидитетом, којим се омогућава несметан приступ улазу у објекат. Пројекат је започет 17. маја 2019. године и биће окончан јуна 2021. године. Дакле, музеј ће наставити да негује, штите и афирмише културно-историјску баштину нашег народа, трудећи се да достигне високе стандарде“, објаснила је заменица градоначелника.

Народни музеј је добио новчана средства у вредности од 207 562,32 евра, односно 24 милиона 500 хиљада динара, док је град Лесковац учествовао са 31 128,95 евра, односно 3 673 216 динара.

„Трагајући за новим, активним начинима повезивања са публиком, припремили смо пројекат 'Хетеротопија' који суфинансира Европска унија кроз Интеррег-ИПА Програм преко граничне сарадње Бугарска-Србија. У оквиру пројекта је планиран Лапидаријум, простор на отвореном на коме ће бити изложени експонати стари више стотина година. Око 15 експоната биће постављено на посебним постаментима, тачније, једна палета предмета који ће приказати живот у овим крајевима у 8000 година дугој историји. То је први пут да ће лесковачки музеј изаћи из зграде и своје експонате изложити на отвореном, ћим ће их учинити присупачнијим посетиоцима. Урадиће се и покретне полице, витрине, покретни панои за приказивање нових изложби, простор за организацију промоција, предавања, концерата, радионица за децу. Велики подршку Народни музеј у Лесковцу је добио од града Лесковца са градоначелником Гораном Цветановићем на челу, који је управо препознао труд музеја, да историјску и културну баштину нашег региона приближи на што квалитетнији начин што већем броју људи“, истакла је директорка Народног музеја у Лесковцу Мира Ниношевић.

Овим пројектом Лесковац ће добити осавремењен музеј, а нови дигитални модели привући ће велики број посетилаца, како локалних тако и оних са стране.

„Уређење хола Народног музеја у Лесковцу, као једног информативног центра, где ће туристи моћи да се информишу о свим историјским и културно-историјским потенцијалима града Лесковца је једна важна инвестициона активност музеја. До сада смо завршили књигу о туристичком потенцијалу града Лесковца и града Ботевграда који нам је партнер на овом пројекту и туристичку мапу која промовише туристички потенцијал ових градова“, саопштила је Сузана Ранђеловић, шеф сектора основне делатности.

„Апликација виртуелно облачење је завршена и она омогућава посетиоцима да се виртуелно обуку у 3Д моделе, као и апликазија 'Музејоница' где деца могу кроз три гре да се упознају са предметима који се чувају у музеју“, рекла је Сузана Ранђеловић.