Обновљено Дечје одељење у Народној библиотеци „Радоје Домановић“ у Лесковцу

Резултати тестирања на коронавирус
12.04.2021.
Представљен нови број СНС Информатора
13.04.2021.
Резултати тестирања на коронавирус
12.04.2021.
Представљен нови број СНС Информатора
13.04.2021.

Библиотека представља културно раскршће и сваким одласком у ову зграду, улази се у ризницу знања где је свака информације јавна, проверена и квалитетна.

Данас је Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу представила обновљено Дечје одељење за које је уложена сума у износу од 1,4 милиона динара.

„Бибилотека у свом фонду поседује велики број популарних наслова, а избор књига никад није био већи. Библиотека пружа бесплатне уписе за најмлађе кориснике што и потврђује акција која се реализује више од пола века под називом 'Добро дошли, прваци', затим за старије преко 65 година, за социјално угрожене, за вишечлане породице, за особе са инвалидитетом и за децу из хранитељских породица“, рекла је директорка библиотеке Весна Илић.

Након 60 година постојања, Дечје одељење је реконструисано и прилагођено потребама малишана. Опремљено је новим полицама, бином, столовима, столицама и савременом технологијом.

„Дечје одељење броји 11 450 чланова од којих је активно 6 172. Поседује књижевни фонд од 18 784 публикација, сада смештених у новим полицама. Библиотекари активно учествују у бројним активностима и реализују више од педесет радионица на годишњем нивоу директно радећи са децом или у садашњим условима, на савременим онлајн платформама“, истакла је директорка библиотеке.

Поред адаптације и санације Дечјег одељења, интензивно се радило и на реновирању огранака. У Печењевцу је замењена столарија, а у Предејану су реновиране полице, столарија, направљен је кутак за најмлађе и постављена нова ЛЕД расвета. У огранку библиотеке у Вучју реновирањем је комплетно промењен простор. Након више деценија просторије су саниране од влаге, окречене, замењена је расвета, електрична инсталација, постављене шине за уметничке изложбе, намештен ламинат и постављена инсталација за интернет прикључке са отвореном интернет мрежом.

„Поносни смо што данас званично отварамо Дечје одељење, које је већ, сигурно, постало право мало дечје царство. У његову реконструкцију уложено је 1,4 милиона динара и то садејством град Лесковца и Министарства културе. Сваки динар је паметно уложен, јер деца сада имају још једно место где ће квалитетно проводити своје време“, рекла је Марија Рајковић, члан Кабинета градоначелника Лесковца.