Међународни дан Рома обележен у Лесковцу

Пад броја оболелих од коронавируса у Јабланичком округу
08.04.2021.
Александра Ђорђевић победила у наградној игри и освојила штампач компаније „Техномедиа“
08.04.2021.
Пад броја оболелих од коронавируса у Јабланичком округу
08.04.2021.
Александра Ђорђевић победила у наградној игри и освојила штампач компаније „Техномедиа“
08.04.2021.

На данашњи дан обележава се Међународни дан Рома и тим поводом градоначелник Лесковца организовао је пријем за припаднике ромске националне мањине.

„Према подацима којима се располаже у Лесковцу живи око 8000 Рома, а у околним местима још око 4000. Да смо посвећени неговању традиције и ромске културе показује да смо јединствени по постојању Дома културе Рома и да локална самоуправа и установе социјалне заштите, као што је Центар за социјални рад, имају добро сарадњу са њима“, рекла је заменица градоначелника Лесковца Ана Јанковић Стојановић.

Лесковац је један од градова у Србији који спроводи пројекат о инклузији Рома.

„Недавно су подељени сертификати и опрема за рад свима онима који су успешно прошли обуке и положили испите у склопу пројекта Економско оснаживање Ромкиња“, рекла је заменица градоначелника.

Александра Стојановић, координаторка за ромска питања у Градској управи града Лесковца, истакла је како на територији града Лесковца постоје 14 ромских насеља у којима живи преко 7 700 Рома, што значи да заузимају 5, 34% од укупног становноштва.

„У претходном периоду спроведено је доста активности у ромским насељима како би се побољшали услови становања. У последњих неколико година повећан је број Рома који завршава средњу школу, што је доста добро јер са доласком страних инвеститора и јачањем домаће привреде, значајан број младих Рома је добио свој први посао“, рекла је координаторка за ромска питања.

Директор Дома културе Срећко Живковић, рекао је да због епидемиолошке ситуације нису у могућности да на традиционалан начин обележе свој празник. Међутим, Дом културе Рома ће организовати онлајн концерт који ће се уживо преносити преко Јутјуба.