Висок крвни притисак – тихи убица

Десило се – 6. април
06.04.2021.
Данас су Благовести
07.04.2021.
Десило се – 6. април
06.04.2021.
Данас су Благовести
07.04.2021.

Крвни притисак је онај фактор у људском организму који има улогу у одржавању функције кардиоваскуларног система. За нормалне вредности крвног притиска прихваћени су критеријуми Европског удружења за хипертензију – 120/80 mmHg, док се за висок крвни притисак сматрају вредности преко 140/90 mmHg.

Донекле и ми сами можемо утицати на свој крвни притисак и кориговати његову вредност. Оно што можемо учинити јесте да променимо начин животног стила, правилно се хранимо и уведемо физичку активност.

Сама вредност крвног притиска није довољна за комплетну процену стања болесника са хипертензијом, јер сваки болесник има своје личне карактеристике – навике у понашању, друге болести и оштећење унутрашњих органа.

Симптоми који указују да имате хипертензију су следећи: вртоглавица, неправилан рад срца, мучнина, повраћање и умор. Међутим, не би требало заборавити да је ова болест често без симптома и због тога је зову „тихи убица“.

Неки од узрока високог крвног притиска могу бити: генетика, нездрав начин живота, алкохолизам, проблеми са штитастом жлездом, обољење бубрега...

Да би вам се утврдила хипертензија, није довољно само једном измерити притисак. Препоручују се барем 2 узастопна мерења у току једне до неколико недеља. Пола сата пре мерења не треба имати физичку активност и уносити кофеин. Седите, одморите се и умирите, а након 5 минута отпочните мерење. Уколико установите да имате висок крвни притисак у току једне или две недеље, обратите се лекару.

Нелечена хипертензија може довести до срчаног и можданог удара.

Помозите себи тако што ћете живети здраво, спавати довољно и вежбати умерено. Ако вам лекар утврди да имате хипертензију промените лоше навике и узимајте редовно терапију, на тај начин ћете знатно побољшати и продужити квалитет вашег живота.