Црвени пасуљ је препун влакана, порција пола шоље овог пасуља садржи огромну количину од 7,3 грама прехрамбених влакана. Црвени пасуљ је такође, и одличан извор калијума и фолне киселине као и добар извор гвожђа.
Овај пасуљ је добар и за вегетаријанце, јер је добар биљни извор протеина. Међутим,он садржи само неке од осам есенцијалних аминокиселина које организам не производи, а не може без њих. Стога, треба га удружити са неком од комплементарних намирница као што је нпр. пиринач, како би се добила потпуна беланчевина.
Конзумирање било које врсте пасуља, а нарочито оне која је тако богата влакнима као црвени пасуљ, може да има одлично дејство на ваш ниво холестерола.
Снижавањем нивоа холестерола у крви, црвени пасуљ може да умањи ризик од појаве дијабетеса, можданог удара и срчаних проблема. Фолна киселина помаже у превенцији дефекта нервне цеви код фетуса, различитих облика канцера, можданог удара и кардиоваскуларних проблема.