Десило се – 29. март
29.03.2021.
Заборављена од свих
29.03.2021.
Десило се – 29. март
29.03.2021.
Заборављена од свих
29.03.2021.

Кад се удруже идеја, емоција и таленат резултат ће сигурно бити дело које ће нас привући да застанемо и погледамо.

Сваки мотив који Јована Јовановић пренесе на платно зраче посебном топлином и љупкошћу.

„Сликарством се бавим из хобија. Овај вид уметности ми пружа задовољство и срећу, јер ме чини испуњеном, креативнијом и продуктивнијом особом. Даје ми слободу да искажем свој ментални и емоционални однос према садржају тј. мотиву којег сликам. Када кренете да сликате постаје вам јасно да је Пикасо био у праву рекавши да уметност чисти са душе прашину живота. На идеју да сликам дечје мотиве дошла сам пре неколико месеци, размишљајући како да декоришем кутак бебе коју жељно ишчекујемо. Након прве слике, уследило је опште усхићење налета нежности, љубави и свих позитивних емоција које у свима нама буде дела направљена за наше најмлађе. Одлучила сам да своје слике прикажем на друштвеним мрежама, на Инстаграм и Фејсбук профилу 'Дечији додир'. Свако ново платно и идеја донесе ново усхићење, а уз помоћ четкице и боја вратим се у чаробни свет детињства“, рекла је Јована.

Своју енергију, надахнуће и посебне жеље малишана и њихових родитеља, некад је толико инспиришу да слику уради веома брзо.

„Деца су моја највећа инспирација.У интеракцији са њима упознајем њихове жење, њихов унутрашњи свет, али и себе. Моје примарно занимање дефектолог-специјални педагог, донело ми је доста сазнања о њиховом развоју (менталним функцијама, емоцијама), а пре свега способност да их активно слушам. Свака слика настала је ослушкивањем њихових жеља о мотивима које воле, активностима које желе да буду приказани, али и бојама које би требало бити заступљене. Када је реч о бојама ту се увек сложимо да су нам потребни што већи контрасти и богатство нијанси. Осим што се увек трудим да испоштујем њихове жеље, радо прихватим поменуту сугестију, јер су нам контрасти и богатсво боја неопходни за правилан развој дечјег, пре свега бебиног ока. Морам признати да у свакој слици увек додам и део себе кроз истицање детаља које волим, нпр. сви моји јунаци имају велике светле очи“, објаснила је сликарка Јована.

Дете у њеној уметничкој души, подстиче је да своје емоције и суптилност свакодневно изражава кроз сликање.

„Сликам акрилним бојама на платну, које може бити различитих димензија. Акрилне боје сам изабрала, због њихове постојаности, лепе пигментисаности, а пре свега што су у потпуности безбедне јер не испаравају и нису токсичне за наше малишане. Направљене су од квалитетних пигментних боја и акрилне смоле и не захтевају додатне раствараче већ нам је у ту сврху довољна само вода. Слике су намењене деци свих узраста. Идеалне су као уникатан поклон који ће их јако обрадовати и декорисати њихов кутак. Могу красити део изнад креветића беба или бити занимљив детаљ у дечјој соби. Све су осликане са пуно љубави, тако да верујем да истом љубављу и зраче“, поручила је Јована.

Јованине слике су симбол среће, радости и детињства, а њен рад добија смисао кад зна да веселе и шарене боје које је насликала, красе собе малишана.