Сваке године 22. марта обележавају се Младенци. Овај празник посвећен је паровима који су се венчали у претходној години, од 22. марта прошле године до данашњег дана.
По нашим обичајима, жена треба да устане рано, умеси колачиће и припреми храну. Спремају се 40 колачића – младенчића који симболизују по једног страдалог младића, 41. колачић намењен је детету које ће се родити у брачној заједници.
Све што се овог дана служи, треба да буде посно, јер је празник за време Ускршњег поста.
Гости који долазе, младом брачном пару треба да пожеле љубав, здравље, срећу и слогу.
Рецепт за младенчиће:
600 грама брашна
300 мл воде
1 кесица сувог квасца
2 кашике шећера
½ кашичице соли
2 кашике уља
мед, ораси
Припрема:
У посуду сипајте брашно и додајте со, уље и млаку воду у којој сте размутили шећер и квасац. Умесите тесто које треба бити еластично, мекано и да се не лепи за руке. Оставите да одстоји 30 минута. Развијте тесто па мањом чашицом вадите младенчиће и ређајте их у плех. Оставите још пола сата, затим их премажите уљем и пеците на 200 степени,15-20 минута. Кад се прохладе премажите медом и поспите орасима.