Резултати тестирања на коронавирус
19.03.2021.
Резултати тестирања на коронавирус
20.03.2021.
Резултати тестирања на коронавирус
19.03.2021.
Резултати тестирања на коронавирус
20.03.2021.

Цинк је кључни минерал који служи за деобу ћелија, њихов раст и регенерацију. Због тoга има веома важан процес за зарастање рана. Незаобилазан је у очувању нормалног чула укуса и мириса, а чини се и да подиже имунолошки систем.

Цинк можемо пронаћи у јајима, џигерици, млеку, свињском месу, семенкама бундеве, леблебијама, пасуљу, бадемима и пилетини.
Препоучена дневна доза за жене износи око 12 милиграма, трудницама и мушкарцима се препоручује 15 милиграма.

Могуће је да цинк представља најделотворније средство за лечење прехладе. Једном приликом је 73 студената са колеџа Дартмаут, који су били прехлађени, добили нову врсту цинкових таблета у најранијем стадијуму болести. Резултат истраживања је био смањење трајања прехладе, са 9 на 5 дана.

Недостатак цинка може довести до губитка косе, очне болове, дијареје и смањене телесне тежине. Наравно, са цинком не треба претеривати, јер ако унесемо већу количину овог минерала имаћемо главобољу, мучнину, грчеве у стомаку и дијареју.

Људи би требало да довољну количину цинка унесу кроз исхрану, наравно, уколико лекар процени да Вам недостаје цинк, препоручиће Вам узимање суплемената.