На који начин се поштују мере у Лесковцу

Резултати тестирања на коронавирус
14.03.2021.
Данас почиње Ускршњи пост
15.03.2021.
Резултати тестирања на коронавирус
14.03.2021.
Данас почиње Ускршњи пост
15.03.2021.

У петак, 12. марта, Влада Републике Србије објавила је мере које важе за викенд, 13. и 14. марта.

Рад је дозвољен:
- апотекама, стоматолошким и ветеринарским ординацијама, лабораторијама, лекарским ординацијама;
- трговинским објектима у којима се врши продаја хране;
- трафикама и киосцима;
- обућарима, кројачким радњама, стаклоресцима и сл.
- бензинским пумпама;
- ресторанима у оквиру хотела. Просторије ресторана и бара могу користити гости који су пријављени у хотелу;
- спортским објектима који врше припреме и такмичења спортиста.

Одлучили смо да направимо истраживање и питамо грађане Лесковца о мерама које су на снази овог викенда.

Питања која смо им поставили су:

1. Шта мислите о тренутним мерама за викенд?
2. Да ли их поштујете?

„Добро је што се уводе мере, на тај начин ће се колико-толико смањити окупљање у већим групама, а самим тим ће се спречити ширење вируса. Пошто смо ми Срби, такви какви смо, требало би да уведу карантин на неколико дана. Мере поштујем“, рекла је Зорица, 59 година.

Међутим, постоје и грађани којима не одговарају мере.

„Не слажем се са мерама. Сматрам да се затварањем не постиже много, а ако је велики одзив вакцинације, како кажу, због чега онда желе да нас затворе? Преко недеље нема ковида, а за викенд је присутан. Мере поштујем јер немам избора“, објаснио је Александар, 25 година.

„Допадају ми се мере, поштујем их“, рекла је кратко и јасно Весна која има 44 године.

„Мислим да су мере за викенд непотребне, неће се зауставити или спречити ширење вируса ако се затворе кафићи, кафане, продавнице и остали локали на 2 дана. И поред њиховог затварања, људи ће пронаћи начин да се окупе и друже. Искрено, мере се углавном не поштују, како се мени чини, можда их поштују само старији људи, пензионери. Ми млађи – не. Због овог вируса пала је економија, људи су остали без посла. Непотрено је ово затварање. Не поштујем их у потпуности“, детаљно нам је појаснила Александра, 20 година.

„Мере поштујем колико могу. Радим у кухињи у једном ресторану, носимо маске, али понекад је толико загушљиво и топло, да их на тренутак скинемо. Сматрам да су ове мере непотребне“, рекао је Немања, 23 године.

„Мере су исправне, поштујем их. Треба да нас затворе, на тај начин ћемо сви схватити да је ово озбиљан вирус. Људски живот је на првом месту“, рекла је Александра, 34 године.

Следећу Лесковчанку коју смо питали, била је Сузана, која има 54 године. „Одличне су мере, слушам све препоруке и поштујем их. Сад сам изашла у куповину воћа и поврћа“, објаснила је она.

Према нашем истраживању које смо спровели у недељу, 14. марта, већина грађана Лесковца сматра да су мере исправне и добре.