Смути жути
13.03.2021.
Резултати тестирања на коронавирус
14.03.2021.
Смути жути
13.03.2021.
Резултати тестирања на коронавирус
14.03.2021.

Поводом Дана река, који се обележава 14. марта, ЈКП „Комуналац“ из Лесковца у сарадњи са Одељењем комуналне милиције, PWW компаније и са Одељењем заштите животне средине Градске управе, спроводи акцију чишћења речног корита реке Ветернице. Сређивање се врши око „Зелене пијаце“ и у Улици доктора Јована Кашиковића. У улици иза „Зелене пијаце“ налази се мала депонија која је на дневном реду за сређивање.
Реке имају изузетан значај за човека од давнина па до данас. На њима су се извршавали разни обреди и певале лирске песме, бацали су се венци које су девојке плеле, а потом би се у рекама купале. Данас се оваква веза са рекама изгубила, али то не значи да је човек прекинуо сваку спону са њима. Вода је саставни елемент људског живота, она помаже при размени хранљивих материја у природи, служи за наводњавање, водоснабдевање, за спорт и рекреацију, риболов и саобраћај.
Река је становиште за велики број биљних и животињских врста. Загађивањем реке директно утичемо на живот заједнице која је настањена у води.
Од квалитета речне воде зависи и квалитет човеког живота, јер ако се не бринемо о рекама направићемо праву еколошку катастрофу.
Зато апел свим људима јесте да чувају и воле своје реке, а њихове ресурсе да искористе на прави начин.