Масажа је више од опуштања

Исплата посебне новчане накнаде
12.03.2021.
Резултати тестирања на коронавирус
13.03.2021.
Исплата посебне новчане накнаде
12.03.2021.
Резултати тестирања на коронавирус
13.03.2021.


Масажа представља основну терапију или може бити допуна некој другој терапији. Уз добру и квалитетну масажу могу се отклонити разни здравствени проблеми као што су главобоља, грч мишића, оток и напетост. Такође, масажа се користи у превенцији настанка целулита, стреса и премора.
Милица Булатовић, струковни физиотерапеут, говорила је о значају и ефектима масаже.

Да ли је масажа луксуз или потреба?

Нажалост, већина људи сматра да је масажа луксуз, не придајући јој баш много значаја, све док се не активара свест о томе колико је она заправо важна и то управо онда кад се као окидач јави бол. Могу слободно рећи да је мало оних који су заиста свесни чињенице да је масажа неопходна и врло битна за опште здравље и блаженство тела и духа. Једно је сигурно, ко једном осети њене благодети, враћа се изнова и изнова.

Које су њене благодети?

Што се тиче благодети масаже, спектар деловања је велики, те за сваког ту има нешто, међутим, најважније је то што стручно изведена масажа у односу на врсту исте опушта наше тело, убрзава циркулацију, ослобађа нас болова, опушта мишиће, смањује стрес, поправља расположење јер стимулише лучење сератонина (хормона среће) пружа нам лепши сан, отклања бол у глави, те утиче на ојачање нашег имунитета.

Да ли постоје нека ограничења?

Што се саме старосне границе тиче, она није строго постављена, међутим, свакако да постоје стања услед којих не бисмо смели да вршимо примену масаже. Укратко масажа је апсолутно контраиндикована услед прехладе и повишене телесне температуре, услед постојања инфективних болести или било којих гнојних или других промена на кожи, услед крварења било које врсте, затим кардиоваскуларних обољења, болести бубрега, јетре, малигнитета, услед запаљења вена, код дијабетичара и непосредно после хируршких захвата. О свему томе један физиотерапеут мора да води рачуна.

Како да знамо која врста масаже је за нас?

У зависности од очекивања сваког појединца и самог стања организма, зависи и то коју врсту масаже ћете одабрати. Да ли желите да постигнете релаксацију, повећате покретљивост или пак смањите болове. Обично свом физиотерапеуту изнесите оно што бисте желели да постигнете те том приликом добијете препоруку на лицу места.

Колико често би требало да практикујемо масажу?

Људи обично на масажу као што већ рекох долазе тек онда кад се јави бол или неко слично стање, те након неколико третмана одлазе кући препорођени и без болова. Међутим, да би се то стање без болова и наставило требало би, свакако да једном у четири недеље одемо на масажу. Битно је и ко нас масира, немојте да дозволите да Вас масира нестручни кадар, јер ћете тако свом телу и организму нанети већу штету него корист.

Без обзира коју врсту масаже будете одабрали, њено деловање утицаће на целокупни организам. Имунитет ће Вам бити јачи, напетост ће нестати, а уз то бићете задовољнији и срећнији.