Специјално признање за подршку у сертификацији лесковачке љутенице уручено градоначелнику Цветановићу (видео)

Додела награда спортистима и спортским радницима
26.12.2024.
Одржана 5. седница Штаба за ванредне ситуације (видео)
30.12.2024.
Додела награда спортистима и спортским радницима
26.12.2024.
Одржана 5. седница Штаба за ванредне ситуације (видео)
30.12.2024.
Градоначелнику Лесковца др сци. мед. Горану Цветановићу уручено је данас у Регионалној привредној комори за Јабланички и Пчињски округ специјално признање за промоцију гастрономске баштине југа Србије, као и сертификат лесковачке љутенице, чије име је сада заштићено и регистровано и код Светске организације за интелектуалну својину у Женеви.
Од овог месеца и лесковачка љутеница је, уз ајвар, други међународно заштићени прехрамбени производ из нашег града.
Обраћајући се окупљенима, градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић истакао је да град Лесковац свим снагама настоји да помогне домаћим произвођачима, како би њихови производи били препознатљиви.
„Квалитетно роштиљ месо, изванредна спржа, најукуснији домаћи ајвар и љутеница у самом су фокусу лесковачке кухиње. Чињеница да Лесковац има 4 регистроване ознаке географског порекла чини нас јединственим у Србији. Брендирањем смо учинили да наши производи стекну репутацију, у чије стварање је уложено пуно средстава и труда. Међутим, отишли смо корак даље, јер се увек трудимо да сопствене резултате подигнемо на још који степеник више, због чега су лесковачки домаћи ајвар и лесковачка љутеница заштићени и међународним жигом, чији значај је очигледан, јер ће он важити и ван граница наше земље и пружаће адекватну заштиту приликом извоза ових производа“, рекао је први човек града на Ветерници, додавши да је висока позиција на мапи гастрономских центара у Србији и региону карактеристична за наш град, а да би тако и остало увелико је у припреми и пројекат за брендирање лесковачке мућкалице.
У 2022. години, локална самоуправа је финансијски подржала Удружење „Лесковачки ајвар“ за добијање ознаке заштита географског порекла производа лесковачка љутеница са износом од 992.507 динара, док смо у текућој години за међународно регистровање имена порекла овог производа издвојили 170.000 динара.
Исто тако и за признавање статуса овлашћеног корисника ознаке географског порекла за производе лесковачки домаћи ајвар и лесковачка љутеница у 2024. години опредељено је тачно 609.752 динара.
Директор Регионалне привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ Горан Јовић нагласио је овом приликом да је Лесковац, како у Србији, тако и у Женеви први по броју регистрованих брендова.
„Захваљујем се градоначелнику др Горану Цветановићу и Граду Лесковцу који су препознали нашу активност у заштити имена географског порекла и што су финансијски помогли да се овај пројекат заврши до краја. Надам се да нећемо да станемо овде. То је нешто што ће остати поколењима, назив остаје лесковачки и њиме се сви поносимо. Овде штитимо гастрономску баштину југа Србије, а много ће помоћи и индивидуалним произвођачима који ће моћи да надокнаде вредност својих производа, јер кад је производ заштићен, 40 посто се више користи и има бољу продају“, рекао је директор Јовић.
Шеф катедре за органско-технолошке науке на Технолошком факултету др Снежана Илић Стојановић учествовала је у реализацији пројекта заштите имена „лесковачка љутеница“ код Светске организације за интелектуалну својину у Женеви.
„Једино правном заштитом, можемо да стекнемо бољу репутацију и препознатљивост читавог града и свих општина у Јабланичком округу, јер је ово једино подручје на коме може да се производи лесковачка љутеница. Онај ко купи производ лесковачка љутеница, може да буде сигуран да сировина потиче искључиво из Јабланичког округа, са квалитетних парцела, од сорти парадајза новосадски јабучар и воловско срце, без икаквих пестицида и од љуте паприке, пламена или џинка, те да се прави ручно. Овај производ гарантује изузетан квалитет ономе ко га купи“, рекла је др Снежана Илић Стојановић.
Удружење „Лесковачки ајвар“ стекао је статус овлашћеног корисника имена порекла лесковачка љутеница, који се обнавља после три године.