Проф. др Радмило Јанковић добитник признања почасног члана Европског удружења анестезиолога и интензивиста

Сутра без воде Велико Трњане, Шаиновац и Пресечина
28.05.2024.
Од градоначелника телевизор и звучник
29.05.2024.
Сутра без воде Велико Трњане, Шаиновац и Пресечина
28.05.2024.
Од градоначелника телевизор и звучник
29.05.2024.
Прошлог викенда у Минхену, проф. др. Радмило Јанковић, рођени Лесковчанин, примио је доживотно звање почасног члана Европског удружења анестезиолога и интензивиста.
Ово  високо признање додељује се заслужним појединцима због њиховог изузетног доприноса и интегритета на пољу науке и бриге о пацијентима у Европи. До сада је ово признање понело 36 признатих научника из Европе а проф. Јанковић је најмлађи добитник ове својеврсне награде за животно дело а тек трећи који долази из Источне Европе. По први пут ове године ово признање добио је неко из земље која није чланица Европске уније.
Овај педесетогодишњи Лесковчанин је редовни професор Медицинског факуктета у Нишу. Председник је Удружења анестезиолога и интензивиста Србије. Био је секретар европског удружења за анестезију и интензивну терапију у три узастопна мандата од 2018. до 2023. године. Један је од најцитиранијих и највише рангираних научника на пољу медицинских наука у Србији са преко 4000 цитата. Гостујући је професор и на Универзитетима у Букурешту, Скопљу и Подгорици. Носилац је највишег државног признања, ордена Карађорђеве звезде трећег степена. Уз остале награде и признања, како сам истиче најдража је она коју је добио од града у коме је рођен а то је Октобарска награда града Лесковца Медаља. Тренутно обавља функцију заменика генералног директора Универзитетског Клиничког Центра у Нишу и директор је Клинике за анестезиологију, реаниматологију и интензивну терапију, највеће клинике ове друге по значају здравствене установе у Србији.
Аутор је више од 150 реценираних радова. Неки од њих су публиковани у највише рангираним часописима у свету. Аутор је у преко 30 поглавља у чак 9 анестезиолошких уџбеника. На свим континентима одржао је више од 100 предавања по позиву.
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић честитао је професору Јанковићу на признању и поручио да је град Лесковац поносан што из нашег града потиче такав еминентни стручњак и лекар који је током рада помогао многим пацијентима. Проф. Јанковић је дао посебан допринос у процесу формирања и функционисања Ковид центра у оквиру Опште болнице Лесковац у јеку епидемије вируса корона.
Градоначелник Цветановић је овим поводом казао:
„Уважени колега и пријатељу, господине Јанковићу, честитам Вам на заслуженом признању. Ваш допринос медицини и предани рад су инспирација за све нас. Захвални смо на свему што сте пружили нашем граду и желимо Вам да наставите да нижете изванредне успехе.“