Министарка Танасковић и градоначелник Лесковца посетили виноград породице Младеновић на празник Светог Трифуна (видео)

Радно време Народног музеја током празника
14.02.2024.
Сретење Господње
15.02.2024.
Радно време Народног музеја током празника
14.02.2024.
Сретење Господње
15.02.2024.
Уз посебну молитву и благослов свештеника, виноградари по први пут у новој календарској години на данашњи празник, Светог Трифуна одлазе у винограде где се врши ритуално прво орезивање.
Свети Трифун се сматра заштитником пољских усева, штити села и насеља од града и поплава, односно  сматра се да је чувар винограда и других усева од разних штеточина. Српска православна црква и верници  славе Светог Трифуна и као заштитника искрене љубави свих хришћана. Црква Светог Трифуна слави као великомученика који је пострадао за хришћанскуверу..По народном веровању, ваља се на данашњи дан орезати барем један чокот винове лозе у винограду.
Ономе ко љуби Бога све иде на добро!
У селу Богојевце, надомак Лесковца, породица Младеновић је прави пример старе Србске породице. Милош Младеновић, вредан, паметан и сипматични домаћин, угостио је са својом породицом и пријатељима данас у свом винограду Министарку пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелену Танасковић и градоначелника Лесковца др Горана Цветановића.

 

Драго ми је да млади људи, пуни енергије и ентузијазма остају да живе на селу и дају пример будућим генерацијама, поштују традицију наших предака и баве се овом дивном облашћу.  Град Лесковац од 2013. године даје субвенције за пољопривредне произвођаче. До сада смо уложили око 370 милиона и дали 9558 субвенција. Ове године планирамо у буџету 101 милион динара за субвенције пољопривредним произвођачима и сигуран сам да ћемо и даље бити њихов партнер, изјавио је др Цветановић.