Српски ледени човек освојио Велики Стрешер у свом 12. леденом успону

Православни подсетник – Света Три Јејарха
12.02.2024.
Свети мученик Трифун 
14.02.2024.
Православни подсетник – Света Три Јејарха
12.02.2024.
Свети мученик Трифун 
14.02.2024.

Dana 11. februara 2024. godine, zajedno sa svojim klupskim drugom, Davidom, Srpski ledeni čovek je uspešno realizovao svoj 12. do sada ledeni uspon, noseći na sebi samo šorc. Ovoga puta je, drugi put do sada, popeo snežni najviši vrh planine Vardenik, pod nazivom Veliki Strešer, koji se nalazi na visini od 1876 metara. Prvi put je Vladimir realizovao ledeni uspon na vrh Veliki Strešer u februaru 2022. godine, na temperaturi od -13 stepeni.

Na ovogodišnjem usponu, Vladimir je bio samo u šorcu tokom čitavog uspona i spusta, u ukupnom trajanju od nešto više od tri i po časova, na temperaturi koja je bila oko nule, uz izuzetno snažan i ledeni vetar, sa kratkim intervalima kiše. Vetar je bio neočekivano snažan, gde je u nekim momentima gurao obojicu podvižnika.
Na vrhu i pri veoma jakom vetru su odrađene vežbe meditacije, Či Gonga, disanje i čak sunčanje na snegu. Smetovi su u nekim momentima nabacali sneg u koji se upadalo i do kukova.
Ovoj vrsti izazova prethodile su ozbiljnije pripreme u vidu adaptacije na hladnoću i vežbi termogeneze putem disanja i vizuelizacije. Vladimir ovakav vid ekstremnog eksponiranja praktikuje od 2010. godine i poseduje neophodno iskustvo za prevenciju neželjenih posledica. 2023. godine je kao skup svojih iskustava, praktični priručnik sa vežbama i presek svih poznatih svetskih ledenih tradicija publikovao knjigu “Ledena veština”, na 305 strana, koja predstavlja svojevrstan udžbenik. Knjiga se može naručiti na sajtu http://www.srpskiledenicovek.com.
Prvi je bio uspon na Besnu kobilu u januaru 2021.
Drugi je bio uspon na vrh planine Radan, Mali Kamen u januaru 2021.
Treći je bio uspon na najviši vrh Stare planine, Midžor, u februaru 2021.
Četvrti je bio uspon na najviši vrh Suve planine, Trem, u januaru 2022.
Peti je bio uspon na vrh Babin zub, Stara planina, u januaru 2022.
Šesti uspon je bio Veliki Strešer u januaru 2022.
Sedmi ledeni uspon bio je na Veliki Čemernik. 
Ketsu In meditacija na vrhu Veliki Čemernik sa sedmog ledenog uspona.
Osmi ledeni uspon bio je na planinu Rtanj, vrh Šiljak u januaru 2023. godine.
Deveti ledeni uspon bio je na planinu Radan, vrh Sokolov vis u januaru 2023. godine.
Deseti ledeni uspon bio je na planinu Besna kobila, istoimeni vrh u decembru 2023. godine.
Jedanaesti ledeni uspon bio je na planinu Gramada, u januaru 2024. godine.
Sve Vladimirove akcije možete pratiti na zvaničnom sajtu i portalima:
www.srpskiledenicovek.com 
Srpski ledeni čovek – Instagram
Srpski ledeni čovek – Facebook
Srpski ledeni čovek – Tik Tok
Kako bi čitav poduhvat bio u najvećoj meri bezbedan, Vladimir praktikuje preventivnu adaptaciju na hladnoću koja potiče iz tradicija severnih hemisfera, ali i iz Japana i Ninđucu tradicije, pod nazivom Šugendo (duhovni izazovi Jamabuši monaha).
Dokumentarni film “Srpski ledeni čovek”, reditelj Katarina Petrović.
Pored toga, praktikuje i tehniku Tumo. Tumo je praksa tibetanskog Budizma koja u prevodu znači Unutrašnja vatra, a podrazumeva generisanje toplote unutar tela posebnim metodama disanja, dok se praktikanti dugoročno izlažu ekstremno niskim temperaturama na svojoj matičnoj planini – Himalajima.