Подршка женама које су доживеле акушерско насиље

Пу Лесковац – Резултати рада јануар-децембар 2023.
26.01.2024.
Народна библиотека у Лесковцу награђује најактивније читаоце
29.01.2024.
Пу Лесковац – Резултати рада јануар-децембар 2023.
26.01.2024.
Народна библиотека у Лесковцу награђује најактивније читаоце
29.01.2024.
Удружење грађана „Сви за једног, један за све“ придружује се подршци женама које су доживеле негативна искуства у породилиштима или породиљском насиљу.
Оваквим ставом и сами учествујемо у акцији подизања свести о овој великој здравствено-социјалној негативној појави.
О проблемима у породилиштима широм Србије прича се већ дуже време, али надлежни у болницама и Министарство здравља нису реаговали да спрече неадекватно пружање медицинске неге и непрофесионално понашање особља.
Позивамо гинекологе – акушере, бабице, педијатре, неонатологе, руководиоце здравствених установа, шефове одељења за максималну професионалност, стручност, поштовање протокола у раду са пацијентима.
Сматрамо да већина запослених у здравству савесно обавља своје радне задатке.
Међутим, захтевамо преиспитивање протокола лечења са максималном емпатијом за труднице и породиље, за све породиље и децу која се лече у болницама.
Такође тражимо максималну посвећеност женама/паровима у процесу вештачке оплодње, којих у Србији има око 200.000.
Наталитет и негативан природни прираштај је болна тема у Србији, недопустиво је да је на овај начин угрожавамо и тиме доводимо у питање опстанак целог народа.
Строгим поштовањем закона о здравственој заштити становништва и применом савремених водича за лечење неопходно је обезбедити једнак приступ сваком пацијенту, без обзира на социјални, расни, верски статус и материјално стање.