4 сата по леденој киши, ветру и снегу само у шорцу

Др Горан Цветановић: „Мир Божји, Христос се роди!“
06.01.2024.
Планинарско друштво „Дубочица“ објавило план акција за 2024. годину
09.01.2024.
Др Горан Цветановић: „Мир Божји, Христос се роди!“
06.01.2024.
Планинарско друштво „Дубочица“ објавило план акција за 2024. годину
09.01.2024.
У среду, 03.01.24. у оквиру акције Нинђуцу клуба Буђинкан Лесковац, шидоши Владимир Стевановић, познатији у свету као Српски ледени човек, кренуо је са члановима свог клуба у реализацији свој једанаестог леденог успона, носећи на себи само шорц.
Поред Владимира, свој трећи по реду ледени успон реализовао је и помоћни инструктор клуба, Моград Крчмарик, професор и глумац.
Циљ је био планинарски поход на завејаној планини Грамада, изнад Власинског језера. Оно што подвижници нису очекивали, била је јака ледена киша, суснежица и  магла, која их је спречила да дођу до највишег врха ове планине. По званичној временској прогнози температура је била од -3 до 1 степен.
Ово је до сада био можда и најтежи успон који је трајао око 4 часова, али са јаком леденом кишом, суснежицом и планинским ветром, због чега је успон више наликовао на неко четворочасовно ледено туширање, чему је додатно допринео јак ветар, који је кишу и суснежицу лепио за кожу.
Овој врсти изазова претходиле су озбиљне припреме у виду адаптације на хладноћу и вежби термогенезе путем дисања и визуелизације. Владимир овакав вид екстремног експонирања практикује од 2010. И поседује неопходно искуство за превенцију нежељених последица.
Као скуп својих искустава Владимир је 2023. године публиковао књигу „Ледена вештина“ на 305 страна, која преставља својеврстан уџбеник и приручник. Књигу моћете поручити на сајту http://www.srpskiledenicovek.com.