65 година постојања и 30 година самосталног рада Дома културе у Грделици

Потписан уговор о изградњи канализационе мреже у 16 насељених места у Лесковцу
21.12.2023.
Браћи Стојиљковић признање и награде за постигнуте успехе
22.12.2023.
Потписан уговор о изградњи канализационе мреже у 16 насељених места у Лесковцу
21.12.2023.
Браћи Стојиљковић признање и награде за постигнуте успехе
22.12.2023.
У просторијама Дома културе у Грделици свечаном академијом обележено 65 година постојања ове установе и 30 година самосталности у раду.
Културно-просветна заједница општине Грделица основана је 5. децембра 1958. године на иницијативу Среске културно-просветне заједнице Лесковац. Као самостална установа, Одлуком Скупштине општине Лесковац, 2. марта 1993. године формиран је Дом културе Грделица. Објекат Дома културе у Грделици саграђен је 50-тих година прошлог века од стране Републике Србије, са искључивом наменом задовољења културних потреба грађана Грделице и њене околине.
У склопу свечане академије приказан је филм о Дому културе у Грделици.
У име локалне самоуправе града Лесковца обратила се Јелена Стаменковић, честитала је у име председника др сци. мед. Горана Цветановића и рекла:
„Ова установа је Грделичанима и свим посетиоцима Грделице пружила широк дијапазон догађаја за различити укус многобројне публике. Кроз књижевни, драмски, ликовни и програм за децу и младе, понудили су прегршт разних активности и манифестација. Најпознатији догађаји који су Грделицу и Дом културе поставили високо на туристичку мапу Србије и региона су Грделичко лето и Грделичка регата, а не смемо изоставити да поменемо Мото- скуп, Сајам вина и роштиља, Грчко вече, Македонско вече, Рибарско вече, Стрим фестивал и Ликовно–литерарни конкурс.
Ова установа се временом мењала, изграђивала, обогаћивала своје садржаје и активности, била и остала стуб културне делатности грделичког краја, те је због свега наведеног и традиције дуге више од 6 деценија постала носилац Октобарске награде града Лесковца– Похвале.“
У име установе обратио се Марко Тривунић директор, захвалио се председнику Цветановићу на великој подршци и казао:
„Последњих десетак година посебно су плодоносне за Дом културе у Грделици. Настале су нове манифестације као што је Сајам вина и роштиља, Мото Скуп, Грчко вече, Македонско вече… Грделичко лето као бренд Грделице и југа Србије настало је 2016. године и на њему су наступала највећа музичка имена са Балкана.
Грделичку регату, најстарију манифестацију Дома културе, председник Александар Вучић на сајту је представио у одељку Најбоље из Србије.“
Дејан Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања пренео је поздраве и честитке министра Николе Селаковића, истакао да се данас обележава озбиљан јубилеј и казао да је била исправна одлука да Грделица добије Дом културе по својој мери јер је Грделица дивна варош.
Поводом обележавања поменутог јубилеја биће представљена и монографија „65 година посто9јања и 30 година самосталности Дома културе у Грделици“.