„Саткана љубав од сребрне нити“ – Народни музеј Лесковац

Ухапшен И.М из Власотинца због дроге
20.10.2023.
Возио трактор са 3,15 промила алкохола
23.10.2023.
Ухапшен И.М из Власотинца због дроге
20.10.2023.
Возио трактор са 3,15 промила алкохола
23.10.2023.
Позивамо све љубитеље уметности на наше радионице израде накита у филигран техници. Ова древна уметничка техникануди вам прилику да искушате своју креативност и створите филигранске креације накита.
Пројекат „Саткана љубав од сребрних нити“ финансира Министарство културеРепублике Србијеи има за циљ да незапослене, младе и младе са инвалидитетом укључи у процесе заштите и очувања културног наслеђа.
Циљеви пројекта:
  • Едукација, обука и преношење знања о старом традиционалном кујунџијском занату,
  • Промовисање и очување традиционалних филигранских техника овог региона и оспособљавање полазника за самосталан рад у старим техникама израде филиграна,
  • Популарисање културног наслеђа и накита који се чува у збиркама Народног музеја у Лесковцу.

Радионице су прилагођене савременим друштвеним тенденцијама, воде их кустосиНародног музеја у Лесковцу и магистар ликовне графике и мајстор филигранакоја гаји умеће ручне израде накита и стварање правих ремек дела.
Филигрански занат налази се на листи заштите Нематеријалног културног наслеђа а наше радионице пружиће вам прилику да научите све тајне израде накита филигран техником. Без обзира јесте ли почетник без икаквог претходног искуства или искусни уметник жељан унапређења својих вештина, наши предавачи ће вас водити кроз све кораке. То укључује одабирматеријала, обликовање жица, технику и додатну декорацију.
Радионице ће се одржавати у периоду од новембра до децембра у Народном музеју у Лесковцу у простору који замишљамо као креативно игралиште где је Ваша воља заповест и где индивидуално диктирате своју уникатност.
Радионице су бесплатне, број места је ограничен, па препоручујемо да се пријавите што је пре могуће како бисте осигурали своје место.
На крају завршеног програма радионица, учесници који су прошли обуку учествују на заједничкој изложби на којој имају прилику показати своје радове јавности.
Ове радионицесу прилика за све оне који желе да искусе чаролију филиграна и створесопствено ремек-дело. Придружите нам се и заједно ћемо стварати уникатне филигранске креације!
Пријаве можете слати на: zaklina.islamovic@muzejleskovac.rs
или на број телефона 064/1722630 од 8 до 15 часова.

Почиње реализација пројекта „Саткана љубав од сребрних нити“