Радови на реконструкцији магистралног топловода се приводе крају

ИЗАБРАНИ ПОТПРЕДСЕДНИЦИ ГРО СНС ЛЕСКОВАЦ
17.10.2023.
Асфалтирана улица Борачка у Бобишту
18.10.2023.
ИЗАБРАНИ ПОТПРЕДСЕДНИЦИ ГРО СНС ЛЕСКОВАЦ
17.10.2023.
Асфалтирана улица Борачка у Бобишту
18.10.2023.
Радови на реконструкцији магистралног топловода Црвеза звезда изведени од Елу центра до зграде Јужног блока у дужини од око 1000 метара су завршени. Изведена је замена старог топловода, изграђеног 70-их година, а радови су део пројекта Рехабилитација система даљинског грејања у Србији – фаза пет, коју спроводи Министарство рударска и енергетике у сарадњи са Немачком развојном банком KFW.
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас у друштву директора ЈКП Топлана Томице Јовановића обишао једну од локација на којој су се изводили радови и тим поводом рекао:
„Укупна вредност инвестиције износи 115 милиона динара и њен фекат је вишеструки: смањују се губици у систему, квалитетнија испорука топлотне енергије према крајњим корисницима јер је могућност цурења сведена на минимум. Заменом ове деонице, замењен је цео магистрални топловод на систему Црвена звезда, зато што је део од саме котларнице до Елу центра у дужини од 1200 метара, у време наше одговорности, односно урађен је 2015. године.
Друга инвестиција која је део пројекта Рехабилитација система даљинског грејања у Србији – фаза пет, јесте реконструкција котларнице Дубочица, која подразумева проширење габарита саме котларнице и уградњу потпуно новог гасног котла. Потписан је уговор за ову инвестицију и ускоро се очекује почетак радова, а вредност саме инвестиције износи 125 милиона динара.“
Свим суграђанима је упутио извињење због тога што су радови реметили функционисање и кретање и захвалио им се на стрпљењу.
„Најважније је да су радови завршени почетком сезоне, притом календар грејне сезоне од 15. октобра до 15. априла је мање битам зато што је клима измењена и прати се температура и према томе формирају потребе за грејањем. Честитам руколводству Топлане на још једном успешно реализованом пројекту замене цеви које смо започели са покојним директором Топлане Небојшом Крстићем. Остали су још само проблеми због ваздушних чепова који се стварају и потребно је да се они брзо елиминишу.“
Директор Топлане Јовановић је данас казао да су уграђене цеви и вентили најновије генерације који садрже систем за детекцију цурења те да се одмах може лоцирати деоница на којој се цурење налази:
„Врло је битно да ће се значајно смањити губици у дистрибуцији топлотне енергије што ће се на крају одразити на смањење потрошње нергената у самој котларници. У највећем делу трасе цеви су постављене у постојећи канал сем неких деоница где смо морали да изместимо толовод. Имали смо проблеме са инсталацијама на читавој деоници, пролазе гасовод и телекомуникациони и оптички каблови, водоводна и канализациона мрежа зато се свим институцијама захваљујем на заједничком решавању проблема и Дистрибуцији која је одмах искључивала напон на наш позив.“
Јовановић се такође захвалио грађанима на стрпљењу и казао да очекује да радови на враћању простора у првобитно стање и затварању топловода буду завршени до викенда.