Никола Бертолини посетио Лесковац

Исплаћена једнократна помоћ корисницима Центра за социјални рад и накнада породиљама
25.07.2023.
Из буџета града исплаћена трећа рата за спортске клубове
27.07.2023.
Исплаћена једнократна помоћ корисницима Центра за социјални рад и накнада породиљама
25.07.2023.
Из буџета града исплаћена трећа рата за спортске клубове
27.07.2023.
Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини боравио је данас у Лесковцу, где је у друштву градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића и његових сарадника обишао Централно постројење за пречишћавање отпадних вода у Богојевцу, један од пројеката који су финансирани средствима Европске уније. Том приликом, градоначелник Цветановић је са г. Бертолинијем разговарао о подршци коју је Град Лесковац у претходном периоду добијао од Европске уније, о пројектима на којима се тренутно ради, као и о онима чија се реализација очекује у наредном периоду.  
Градоначелник је господину Бертолинију пожелео добродошлицу и изразио наду да ће се поново сусрести у граду на Ветерници:
„Дугујемо велику захвалност Европској унији за финансирање изградње прве фазе Постројења за пречишћавање отпадних вода – Линије воде, у вредности од 10,4 милиона евра. Линија муља је изграђена са 497,5 милиона динара, а са изградњом колектора све укупно у ове објекте уложено је око 2 милијарде и 200 милиона динара.
Господину Бертолинију смо представили и ОРИО програм који представља трећу фазу пројекта Управљање отпадним водама града Лесковца. Почетак њене реализације се очекује септембра или октобра месеца. Финансираће се са осам милиона евра Краљевине Холандије и 10 милиона Владе Републике Србије из аранжмана о кредитном зајму закљученом између РС и Банке за Развој Савета Европе. Већ сутра наш тим иде у Београд како би комисија дефинисала даље правце деловања за реализацију ОРИО програма. Он се састоји од увођења канализације у 16 насељених места, за 20 хиљада еквивалената, са дужином канализационе мреже од 78 километара. Очекујемо да од почетка спровођења програма канализациона мрежа буде завршена за око годину дана и да квалитет воде која одлази у реку буде још бољи.“
Градоначелник је подсетио на још неке пројекте који се заједнички спроводе са Европском унијом попут енергетске санације школа, пројеката посвећених туризму, екологији, казао да је вредност истих укупно око милион евра и додао:
„У овом тренутку ради се на енергетској санацији објекта Основне школе у Губеревцу са улагањем од 172 хиљаде евра и реализује се пројекат уређења видиковца Соколица код Скобаљић града са око 200 хиљада евра. Сигуран сам да град Лесковац, са председником Александром Вучићем, Владом Републике Србије и Европском унијом чини све да квалитет живота наших суграђана буде још бољи. Надам се поновној посети нашем граду и још плодоноснијој сарадњи.“
Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији, истакао је да му је задовољство што је први пут у Лесковцу и изразио уверење да ово неће бити последња посета.
„Налазимо се на локацији једног пројекта који је еколошки веома важан и који је рализован уз подршку Европске уније, уз учешће локалне самоуправе Лесковца. Ради се о великом улагању у један од највећих градова на југу Србије, што показује потенцијал да југ може да добије и веће пројекте и веће финансије.
Лесковац и југ Србије се суочавају са великим изазовом, а то је одлазак младих људи. Управо због тога, сваки пројекат који се бави овим питањем и помаже у његовом решавању биће на листи наших приоритета. На крају, могу да обећам градоначелнику да ћу опет доћи у Лесковац и надам се да ће Морава тада бити довољно чиста да можемо да пливамо у њој“.