Граду Лесковцу око 386 милиона динара за унапређење локалне инфраструктуре

Министар Ђерлек и градоначелник Цветановић потписали уговор о развоју предузетништва, обишли Печењевце и разговарали о наставку сарадње
21.07.2023.
Градска кућа затворена за посетиоце од 25.07 до 05.09.2023.
24.07.2023.
Министар Ђерлек и градоначелник Цветановић потписали уговор о развоју предузетништва, обишли Печењевце и разговарали о наставку сарадње
21.07.2023.
Градска кућа затворена за посетиоце од 25.07 до 05.09.2023.
24.07.2023.
На основу Оквирног споразума који је потписан са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем о сарадњи на Пројекту развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа (ЛИИД пројекат), Граду Лесковцу су на располагање стављена средства од 3.291.005 евра (око 386 милиона динара) за унапређење локалне инфраструктуре.
Тим поводом, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић на конференцији за медије представио је значај ове инвестиције:
„Овим значајним средствима град ће моћи на реализује разне пројекте, од рехабилитације и реконструкције постојеће саобраћајне инфраструктуре, изградње пешачких прелаза, бициклистичких стаза, зелених оаза, простора за јавни превоз, јавне расвете, изградње система за одводњавање, одбране од клизишта, ојачавање обала и др.
Средства за реализацију овог пројекта на републичком нивоу износе око 300 милиона долара за 145 локалних самоуправа, а обезбеђена су преко партнерства са Светском банком и Француском развојном агенцијом.
Количина издвојених средстава сама по себи говори о значају овог пројекта за читаву Србију, али и за наш град Лесковац, јер ће се његовом реализацијом и те како  побољшати услови и квалитет живота становника Лесковца, како града, тако и околних места.
Зато имам потребу да се у име града и у своје лично име захвалим председнику Александру Вучићу и Влади Републике Србије на томе што је и Град Лесковац врло значајно обухваћен финансијским средствима и овим пројектом који је од великог националног интереса. Добили смо могућност да наставимо да градимо још лепши, модернији, функционалнији Лесковац и околна места“.
О детаљима пројекта говорио је Зоран Бранковић, члан Градског већа, који је у име локалне самоуправе присуствовао представљању пројекта у Палати Србије, на коме је поред министра Весића, говорио и сам председник РС Александар Вучић.
Бранковић је појаснио да су бесповратна средства од готово 386 милиона динара Граду Лесковцу додељена на основу формуле која узима у обзир број становника, површину, тј. разуђеност територије, индекс развијености и рањивост на климатске промене. Трајање пројекта је од јула 2023. године до новембра 2028. године. Додао је и да ће Министарство у наредне две недеље формирати јединицу за спровођење пројекта која ће бити у координацији са радном групом која ће представљати Град Лесковац, а све у циљу квалитетне и благовремене реализације пројекта. 
„Поред директних инвестиција у побољшање инфраструктуре одн. улагања у климатски паметну мобилност, у оквиру друге компоненте пројекта пружиће се подршка јачању капацитета за пружање инфраструктурних услуга одн. за побољшање праћења и предлагања будућих пројеката у складу са планским и стратешким документима.
Град Лесковац ће у наредном периоду предлагати пројекте, који ће ићи на одобравање Јединице за спровођење пројекта при Министарству.
Развој сваког насељеног места заснива се на унапређењу и  побољшању инфраструктуре што и јесте настојање Града Лесковца на челу са градоначелником др Гораном Цветановићем“, закључио је Бранковић.
Градоначелник Цветановић се осврнуо и на обраћање председнику Вучића у петак, када је председник навео да је Лесковац један од градова који је позитиван пример за располагање буџетом:
„Председник је истакао да је Ниш почео да напредује у том погледу, а да о Лесковцу не треба говорити, зато што смо одавно успоставили добар систем. Већ годинама је стање у буџету од 600 до 900 милиона динара. Вратили смо све кредите, све обавезе редовно исплаћујуемо. Плате запосленима исплаћујемо 19. у месецу и вратили смо све дугове попут оних за електричну енергију који смо наследили и за те намене смо исплатили милион и 200 хиљада евра.“