Град Лесковац и Оахака де Хуарез потписали Споразум о братимљењу

Уређење простора иза Технолошког факултета
17.07.2023.
Још 159 ауто-седишта за новоређене бебе од града Лесковца
18.07.2023.
Уређење простора иза Технолошког факултета
17.07.2023.
Још 159 ауто-седишта за новоређене бебе од града Лесковца
18.07.2023.
Градоначелник Лесковца др сц. мед. Горан Цветановић је боравио у граду Оахака де Хуарес у држави Оахаки у Сједињеним Мексичким Државама, где је са председником општине Оакака де Хуарес Франсиском Мертинесом Неријем потписао Споразум о братимљењу између Града Лесковца и ове мексичке општине. Овај споразум ће омогућити јачање културних веза, подстаћи економски развој и међусобну сарадњу на пројектима од заједничког интереса.
Чину потписивања Споразума присуствовала је и Њена екселенција Татјана Цонић, амбасадор Републике Србије у Мексику, а у име града домаћина и одборница Дејанира Алтамирано Гомес.
Градоначелник Цветановић изразио је велико задовољство због прилике да својим потписом озваничи сарадњу између града Лесковца и Оахаке де Хуарес, која ће бити од великог значаја за даљи развој чврстих пријатељских веза између ова два града, али и између Србије и Мексика. Истакао је да је Лесковац, после Новог Сада који се 2015. године побратиомио са Толуком, други српски град који је приступио успостављању јаке пријатељске везе са Оахаком де Хуарес и изразио уверење да ће резултати тог пријатељства донети много тога доброг грађанима оба града.
„Србија и Мексико су две пријатељске земље, које већ 77 година граде односе међусобног уважавања, сарадње и подршке. Наши се народи, иако географски удаљени, разумеју и воле, сваки Мексиканац је у Србији дочекан не само као пријатељ, већ и као брат, а сам сам могао да се уверим да се управо на тај начин Срби дочекују и у Мексику. Имамо изузетно развијену сарадњу на пољу политичког дијалога, мултилатералној области, економији, култури, образовању, туризму. Има, међутим, увек места да се наше везе још више оснаже и прошире на многе друге области, и у томе улога локалних самоуправа може бити заиста круцијална“.
Он је у свом даљем обраћању говорио о особеностима града Лесковца, које могу допринети јачању овог пријатељства.
„Између два светска рата, град је добио свој чувени надимак „Српски Манчестер“, бивајући један од најзначајнијих европских центара текстилне индустрије, чије је и даље значајно седиште.
Лесковац је познат и као центар пољопривредне производње, пре свега изузетно квалитетног поврћа и воћа, међу којима се посебно издваја чувена лесковачка паприка, основ наше надалеко познате гастрономије. И, када говоримо о гастрономији, Лесковац је био, и за време бивше Југославије и данас, град у коме се у Србији најбоље једе, а верујте да се свугде у Србији ужива у фантастичној храни и пићу. Позната су три чувена лесковачка гастрономска бренда – лесковачко роштиљ месо, лесковачки ајвар и лесковачка спржа, а  на путу смо да брендирамо и лесковачку љутеницу. Сваке године смо домаћини чувеног фестивала роштиљ меса – лесковачке Роштиљијаде,  током које град посети око 450.000 гостију. Надам се да ћете сви имати прилике ускоро, као наши гости, да пробате те врхунске производе српске кухиње.
Лесковац је и један од важних културних и просветних центара Србије. Центар смо образовања младих у области технологије, посебно текстилне, прехрамбене и хемијске, будући да се у нашем граду налази изванредан Технолошки факултет, део Универзитета у Нишу. Домаћини смо значајих националних културних догађаја, међу којима издвајам Лесковачко лето, LIFFE – Међународни фестивал филмске режије, Балканску смотру младих стрип аутора, између осталог.“
На самом крају обраћања градоначелник Цветановић је нагласио:
„Због свега наведеног немам сумње да ће сарадња између Лесковца и Оахаке де Хуарес донети изванредно занимљиву и корисну размену искустава и конкретне видове сарадње пре свега у области економског, пословног и научно-технолошког развоја, функционисања градских служби, образовања и културе. Немам сумње да ће како Лесковац, тако и Оахака де Хуарес, захваљујући сарадњи којој се унапред радујемо, бити још боља, лепша, уређенија и занимљивија места за живот наших грађана, што је свакако најважнији задатак свих нас.“
Званичници Оахаке де Хуарес су поводом братимљења истакли да ће се отпочињањем ове сарадње, заједничким снагама стварати нове могућности и промовисати културална размена између Лесковца и Оахаке до Хуарес. „Радићемо руку под руку како бисмо остварили значајан напредак у разним областима, од којег ће користи имати оба града“, нагласили су.
Приликом боравка у Сједињеним Мексичним Државама градоначелник Цветановић се сусрео и са гувернером савезне државе Оахака, господином Саломоном Хара Крузом, као и министром туризма Мекасика Мигелом Торуком Маркесом.
Пре самог путовања у Оахаку, градоначелник Цветановић је посетио мексичку амбасаду у Београду, где је о својој посети овој земљи и успостављању сарадње са општином Оахака де Хуарез разговарао са Његовом екселенцијом Карлосом Феликсом, амбасадором Мексика у Србији.