Обележена слава града Лесковца Света Тројица

Стигла нова појачања у РК Дубочица
05.06.2023.
У Лесковцу двојица пијаних и један дрогирани возач током викенда
05.06.2023.
Стигла нова појачања у РК Дубочица
05.06.2023.
У Лесковцу двојица пијаних и један дрогирани возач током викенда
05.06.2023.
Архијерејском литургијом, литијом, пресецањем колача у цркви и у седишту града данас је обележена градска слава Лесковца, Света Тројица.
Велики број верника, са свештенством лесковачке цркве, руководиоцима града на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем, председником Скупштине мр Александром Ђуровићем, овогодишњим домаћином, директорком Националне службе за запошљавање – Филијале у Лесковцу, Оливером Пешић, представницима војске и полиције, је након свечане литургије одржаној у Саборном храму Свете Тројице, прошао улицама града – Булеваром ослобођења, централним тргом, у парку је очитана молитва код записа, након чега је у црквеном дворишту пресечен колач где се старешина храма Света Тројица јереј Миле Јовановић обратио окупљеним верницима.
„Част ми је што сам свештеник у овом граду и што сам овде са свима вама годинама. Недавно сам говорио о томе како је Лесковац посебан град између осталог по односу према цркви који сваке године бива све лепши и узвишенији. Лесковац на посебан начин прославља славу своје саборне цркве и сви долазе на празник, на челу са градоначелником и његовим сарадницима, и сви заједно са својим суграђанима и својом браћом и сестрама, прослављају славу овог храма и града“ – захвалио се градоначелнику Цветановићу и Оливери Пешић што су учинили да и ове године слава буде заиста посебна.
Обраћање је завршио речима:
„Господ Бог гледа са неба, види све и чује сваку реч коју кажемо и сваку помисао срца нашега. Нека нас данас погледа са неба, види ово што чинимо и чује нашу молитву. И нека Господ Бог, који без награде не оставља ниједну мрвицу доброте, препозна ове наше молитве као доброту и све нас награди тако што ће нам дати да у животу све стекнемо и остваримо радости и доброте које човек мора да има да би живот могао да се зове вредним живљења, а ми смо овом молитвом учинили не само вредним живљења, него и испуњеним радошћу. Да стe сви живи и здрави и у Господу Богу благословени.“
Домаћин овогодишње славе Оливера Пешић славу је предала Жарку Богатиновићу, члану Градског већа.
Обреду сечења колача у Свечаној сали града Лесковца присуствовали су многобројни верници, становници Лесковца и гости. Том приликом обратио се Далибор Стефановић, архијерејски намесник лесковачки и пожелео срећан и благословен празник, дан када православна црква прославља један од најважнијих догађаја у хришћанству и историји човечанства.
„Након што је Бог учинио све оно што је обећао, пославши сина свога међу људе, данас је послао Духа светога и надахнуо апостоле да разумеју све оно о чему је говорио и да пронесу благу вест о спасењу целоме свету. Реч божја се проширила преко апостола и наши крајеви и наши свети преци су је прихватили. Живот по речи божјој донео је много рода и много доброг нашем народу. И ми се држимо те вере отачке и прелепих обичаја које су установили наши преци, а један од њих је литија коју смо данас учинили ходећи од храма до записа, направивши круг, да благослов који смо призвали у храму пренесемо на читав народ. Нека је срећна слава свима нама, житељима овог града и овог краја“.
 
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је свим грађанима Лесковца честитао овај велики празник и рекао:
„Драго ми је што смо се окупили у оволиком броју да обележимо један од најважнијих датума за нас Лесковчане, крсну славу нашег града – Свету Тројицу или Духове.  Прослављањем овог великог празника, у част силаска Духа светога на апостоле, подсећамо се основних постулата хришћанства и највиших хришћанских врлина које одређују наш духовни и национални идентитет. Зато са овог места шаљемо поруку мира, љубави, добрих намера, разумевања, пријатељства…
Празник Свете Тројице за нас има велики значај. Он нас обавезује да сву своју енергију усмеримо на стварање бољих услова за добробит свих нас, да ширимо добро и стварамо што бољу будућност за нашу децу.  Гледамо у будућност, али не заборављамо своју историју, културу и духовност, јер је без тога немогуће ићи напред.
Цењени пријатељи, уважени гости, драги суграђани, хвала свима који сте данас изашли на литије, наш град приближили духовности и овај дан учинили празником у пуном значењу те речи.
Желим да вам се захвалим и да вам кежем да данашњи дан проведете поносни што сте део Лесковца, града отвореног срца и раширених руку. Срећна слава свим грађанима.“
Обележавању славе присуствовали су представници градова побратима. Градоначелник Криве Паланке Сашко Митовски са сарадницима, представници Бијељине, представници Сталне конференције градова и општина.