Радови на изградњи доводног цевовода и резервоара за воду у Печењевцу

Пријем за Уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички
24.05.2023.
ОШ Ђура Јакшић из Турековца свечаном академијом обележила 150 година постојања и рада
25.05.2023.
Пријем за Уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички
24.05.2023.
ОШ Ђура Јакшић из Турековца свечаном академијом обележила 150 година постојања и рада
25.05.2023.
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић обишао је данас радове на изградњи водоводне мреже у северном делу града, који подразумевају изградњу доводног цевовода и резервоара за воду у Печењевцу. Вредност ове инвестиције финансиране из градског буџета је 38,4 милиона динара, којима ће се изградити цеводод у дужини од 1590 метара и резервоар за воду запремине 500 метара кубних.
Градоначелник Цветановић је истакао да становници насељених места у овом крају користе воду за пиће из бунара и извора, који су нису увек санитарно безбедни, и да ће се изградњом главног довода и разводне мреже у свим селима трајно решити проблем водоснабдевања здравом пијаћом водом.
„Ови радови су наставак великог пројекта изградње северног крака водоводне мреже, у који је досад уложено око 165 милиона динара.   Морам да истакнем да је у замену и изградњу водоводне мреже од када смо преузели одговорност уложено око 940 милиона динара, чиме је изграђено или реконструисано преко 100 хиљада метара мреже.
Локална самоуправа града Лесковца предано ради на побољшању квалитета живота свих наших становника, што ове инвестиције и потврђују. Решавање проблема са водоснабдевањем поставили смо као свој приоритет и оваквим пројектима настојимо да сви становници са територије града Лесковца имају приступ здравој, исправној пијаћој води“, закључио је.
Директор ЈП Урбанизам и изуградња Новица Никлић је говорио о техничким детаљима:
„Предмет овог уговора је изградња потисног цевовода пречника 280 милиметара и гради се од полиетилена. Биће уграђено и 12 подземних хидранта и ови радови представљају предуслов за водоснабдевање северног дела града територије града Лесковца. Радови се одвијају планираном динамиком. Поседујемо и пројектно технкчку документацији и град је обезбедио грађевинску дозволу за секундарну водоводну мрежу у Печењевцу. Чекмин такође поседује документацију, а за Липовицу је завршено идејно решење.“
Начелник ГУ Лесковац Милош Цветановић се захвалио градоначелнику за разумевање проблема водоснебдевања на северу и казао:
„Становници овог дела Лесковца се боре за водоснабдевање од осамдесетих година и сада је кренуло решавање овог проблема, зато је ово историјски тренутак јер су се изградњом цевовода и резервоара стекли услови да се села снабдевају водом и почну да се граде секундарне водоводне мреже.“
Љиљана Михајловић технички директор ЈП Урбанизам и изградња је говорила на локацији изградње резервоара и рекла:
„Резервоар је армирано бетонски, предв иђен са две коморе, запремине 2 пута по 250 кубика. Циљ изградње је покривање свих неопходних губитака у мрежи како би сви корисници имали довољан притисак. Овај резервоар је намењен за насељена места, Печењевце, Брестовац, Кутлеш, Брејановце, Разгојнски Чифлук, Чекмин, Липовицу, Драшковац, Шарлинце, Доње Бријањре и Живково. Ови радови су наставак изградње северног крака водосистема Барје.“