Oдржана 35. седница Скупштине Друштва Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа

Градоначелник са сарадницима посетио Дом ученика средњих школа
04.04.2023.
Tри милиона динара за обавезе школа према ЈКП Топлана
06.04.2023.
Градоначелник са сарадницима посетио Дом ученика средњих школа
04.04.2023.
Tри милиона динара за обавезе школа према ЈКП Топлана
06.04.2023.
У сали Скупштине града Лесковца данас је одржана 35. седница Скупштине Друштва Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа. На седници се расправљамо о шест тачака, а између осталог, усвојен је извештај о раду за претходну и план рада за текућу годину.
Седници је председавао председник Скупштине Друштва и градоначелник Лесковца, др сци. мед. Горан Цветановић. У свом уводном обраћању, пре радног дела седнице, он је изразио задовољство радом Центра у претходној години, преко кога је иницирано и реализовано неколико регионалних пројеката важних како за сам Лесковац, тако и за цео регион. Међу њима је и пројекат реализован заједно са општином Крива Паланка –  „Повезивање бисера“ – којим је уређен кањон Вучјанке.
„У оквиру овог пројекта су организовани „Зелени дани“ на локацији Кањона Вучјанке. У овом новом туристичком производу града Лесковца, најмање  500 посетилаца имало је прилику да ужива у богатом културно-забавном програму и дегустацији традиционалних јела овог краја.
Успешно је реализован и регионални пројекат „Линк Ап! Србија II“, који обухвата 10 јединица локалних самоуправа, од Врања до осталих, где су константно промовисани потенцијали општина, региона и привреде дијаспори у Аустрији, Швајцарској и Немачкој.
Такође један од добрих пројеката који смо реализовали је „Зелени талас“ који је финансирала Европска унија кроз програм Еупро плус и на најбољи начин смо одговорили на глобалну енергетску кризу која, нажалост, не заобилази ни наше крајеве. 20 фирми, малих и средњих предузећа како из Пчињског, тако и Јабланичког округа, добило је соларне панеле за производњу електричне енергије које ће користити за потребе сопственог пословања. Озелењавањем пословања у наше крајеве уводи се нов начин коришћења обновљивих извора енергије и подстиче се оно што се у последње време потенцира и на чему се инсистира, коришћење „зелених“ извора енергије код малих и средњих предузећа.“
Председник Скупштине Друштва и градоначелник Цветановић се у уводном делу осврнуо и на будући рад:
„У наредном периоду очекује се потписивање уговора на реализацији пројекта ,,Земља легенди“ који ће бити финансиран у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Северна Македонија. Намера је да се путем савремене интерпретације нематеријалног културно-историјског наслеђа и традиције креира још један заједнички производ града Лесковца и општине Крива Паланка. Инвестициона компонента пројекта обухвата улагања у туристичку инфраструктуру на видиковцу Соколица на локалитету кањона реке Вучјанке“, казао је градоначелник Цветановић и додао да се ради о иновативним пројектима у циљу бржег развоја Јабланичког и Пчињског округа и захвалио се свим колегама на учешћу у раду и на реализацији многих пројеката.
Драгана Белензада, директор Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа, захвалила се председнику Скупштине оснивача, градоначелнику Цветановићу, на великој подршци и што настоји да резултате Центра представи на најбољи могући начин и да помогне у умрежавању са потенцијалним донаторима.
„У претходној години Центар за развој је радио на припреми и реализацији регионалних пројеката и појединачних локалних пројеката који имају и регионални потенцијал. На њиховој реализацији смо радили са општинама Трговиште, Лебане, Владичин Хан и Власотинце. Имамо неколико великих пројеката, попут пројекта Линк ап Србија 2, на којем је учествовало десет локалних самоуправа и где смо привреднике из тих локалних самоуправа повезивали са потенцијалним инвеститорима из дијаспоре. Нови пројекат, Фонд за развој пољопривреде, започет је прошле године и сада вршимо контролу пристиглих пријава, а тај пројекат ће у овој години бити реализован и у општинама Владичин Хан и Лебане. Центар за развој реализује пројекте у складу са Законом о регионалном развоју и имамо значајну улогу и у припреми развојних докумената, а сарађујемо и са Развојном агенцијом Србије. Одржали смо 20 обука за преко 200 учесника, 54 консалтинг услуга и 12 компанија је добило услугу менторинга. Основни циљ наших пројеката за наредних 18 месеци је јачање мобилности и ангажовање нове радне снаге у пограничном подручју и умрежавање приватног и јавног сектора. Центар ће припремати и предлоге пројеката на основу програма Еразмус плус, Развојне агенције Србије и ИПА програма прекограничне сарадње са Северном Македонијом и Бугарском. И региону и малим и средњим предузећима је потребно озелењавање бизниса и на томе радимо“, закључила је Белензада.