Градоначелник са сарадницима посетио Одељење за привреду и пољопривреду

Одржан 37. Сајам запошљавања у хали Партизан
30.03.2023.
Трговинско-угоститељска школа из Лесковца домаћин Републичког такмичења из Трговинског пословања
31.03.2023.
Одржан 37. Сајам запошљавања у хали Партизан
30.03.2023.
Трговинско-угоститељска школа из Лесковца домаћин Републичког такмичења из Трговинског пословања
31.03.2023.
Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас у друштву заменице др Лидије Димитријевић и сарадника из кабинета посетио Одељење за привреду и пољопривреду Градске управе Лесковац.
Тим поводом одржана је конференција за медије на којој је градоначелник Цветановић је говорио о активностима које ово Одељење спроводи.
„У протеклом периоду преко Одељења за привреду и пољопривреду реализован је велики број активности. У периоду од 2013-2022. године за наше пољопривредне произвођаче који су улагали у опрему за сточарство, воћарство, пчеларство, подизање нових воћњака, куповали пластеничку фолију, системе за наводњавање или копали бунаре, Град је издвојио средства у износу од преко 324 милиона динара за 8.750 корисника је сагледано на прави начин, док је за текућу  годину предвиђено издвајање у износу од још 66,5 милиона динара. Радили су се и атарски путеви и комасација, где је укупно до сада опредељено 146 милиона динара за ту намену. Како би се заштитили усеви наших пољопривредника, ради се и на одбрани од поплава. Град Лесковац, почев од 2012. године, редовно доноси  Оперативне планове одбране од поплава за воде другог реда, што је и ингеренција локалне самоуправе. За ове радове Град је у протеклих десет година, издвојио око 111 милиона динара, а на ту суму додајемо и још 37,5 милиона динара за радове на растеретном каналу Туловске реке, док је за наредну годину планирано још око 35 милиона динара.“
Раде Велинов, шеф Одељења за привреду и пољопривреду, је на конференцији за медије казао:
„Морам да истакнем неке од активности које су реализоване претходне године, првасходно оне у складу са Оперативим планом одбране од поплава за воде II реда. У питању је 18 локација на 17 кастастарских општина, у вредности 31 милион динара. Поред тога, у оквиру Програма мера за унапређење услова живота локалне заједнице на територији града Лесковца урадили смо ревитализацију атарског пута у КО Дрћевац, у дужини од 1,2 км, вредности милион и 80 хиљада динара. Доделили смо субвецније удружењу грађана „Стрелци противградне заштите Кукавица“ у износу од 5,5 милиона динара. Одељење за привреду и пољопривреду пружа сву потребну административно-техничку и стручну помоћ Буџетском фонду за развој пољопривреде града Лесковца – од самог расписивања конкурса за доделу субвенција пољопривредницима, па до његове коначне реализације. Тренутно су у завршној фази активности Одељења усмерене на израду Нацрта Оперативног плана за ову годину – окончан је теренски рад и тренутно се израђују премери и предрачуни за локације које ће бити предмет Оперативног плана. Одељење за привреду и пољопривреду активно помаже и Пољопривредној стручној служби у активностима које се тичу електронске регистрације пољопривредних газдинстава“. 
Марија Тодоровић, шеф Одсека за локално одрживи развој, анализу и статистику, представила је брошуру „Одрживи развој – Наша заједничка будућност“ и тим поводом додала:
„Одрживи развој у себи сублимира економски, еколошки, социјални, културни, друштвени, политички и свеукупни развој једне територијалне целине. Новина је концепт одрживог развоја заступљен у овом приручнику, и он је заснован на четири стуба развоја – на економском, друштвеном, еколошком и инситуционалном стубу, који је и кровни стуб развоја. Приручник је писан са намерном да послужи као мост у разумевању људи различитих профила удружених са истим циљем – да свет постане боље место за живот и рад. Одрживост је полазна тачка и предуслов, али и оријентир и крајња тачка у процесу одрживог развојног планирања. Синергијом развијамо иновације, иновацијама постајемо лидери, а град Лесковац ће свакако постати један од лидера у спровођењу концелта одрживог развоја. Важно је проширити обим одрживог развоја. Концепт одрживог развоја заснива се на Агенди 2020-2030. Уједињених нација, а свих 17 циљева се међусобно преплићу. Потребна је сарадња свих актера у друштву, а циљеви одрживог развоја морају се уткати у сва документа стратешког и развојног планирања“. 
На конференцији за медије је истакнуто да је Програм развоја туризма града Лесковца најбоље урађен у Србији, да је тек 17 градова од 28 и 150 локалних самоуправа, и СКГО је у свој приручник ставио Програм града Лесковца као пример добре праксе.
Заменица градоначелника др Димитријевић је је пре конференције обишла запослене у Одељењу, разговарала са њима и пожелела им пријатан рад.