ШЕСТ ГОДИНА УДРУЖЕЊА „ПАРТНЕРСКИ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ“

Представа „УОБРАЖЕНА МАРГАРЕТА“ у недељу 19.марта у 12 часова
17.03.2023.
Техничка школа „Раде Металац“ обележила свој дан
17.03.2023.
Представа „УОБРАЖЕНА МАРГАРЕТА“ у недељу 19.марта у 12 часова
17.03.2023.
Техничка школа „Раде Металац“ обележила свој дан
17.03.2023.
Удружење родитеља и наставника "Партнерски за образовање" је у својим просторијама обележило шест година постојања и рада. Приказан је филм о активностима које су спроводили у претходних шест година и пројектима које су реализовали, и обележавању је присуствовао градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић са сaрадницима, као и бројне званице које учествују или су на неки начин допринеле раду удружењa.
Чланови Удружења Јелена Анђелковић и Јана Стојиљковић су говориле о свом раду са децом. Јелена је говорила о аутизам фитнесу у који су укључена деца и казала да она спроводи основни програм, као и да се вежбе изводе индивидуално, да вежбе напредују и постају компликованије након чега се спроводи допунски програм. Њега је објаснила Јана и нагласила да се спроводи са циљем да се развије свет о телу и развоју говора и да се родитељи обучавају да раде са децом. Новина у раду удружења је неурофидбек и биофидбек програм и апарат чији рад је представила Јелена Здравковић и казала да уз помоћ њега прате и тренирају мождани таласи. Нагласила је да је циљ свега што се научи кроз неурофидбек и биофидбек да се примени у свакодневном животу чиме ће се успоставити регулација физичких процеса.
Зоран Илић, председник Удружења, је данас казао да су приликом формирања имали идеју да се сваки појединац и сви колективно који су укључени у рад осећају јединствено.
"Након шест година рада имамо много реализованих пројеката, што самостално, што као партнери, а као лиценцирани пружаоци услуге "лични пратилац детета" од града смо у претходном периоду финансирани са 25 милиона динара."
Говорећи о неурофидбек апарату, који служи да мозак доведе у баланс, кога користе пилоти и спортисти, Илић је данас казао да је исти обезбеђен преко Еуро плус програма, Министарства за европске интеграције и Унопса и казао да је вредности пројекта преко три милиона и 700 хиљада динара.
"Пројектом је предвиђено да деци са потешкоћама у развоју, њиховим породицама и пратиоцима бесплатно пружимо услугу коришћења апарата. У пројекат је укључено 42 корисника и када завршимо са третманима вредност добробити која ће бити пружена граду ће бити око 8 милиона динара."
Илић је данас нагласио да је најбољи и највећи партнер Удружењу Град Лесковац и градоначелнику др сци. мед. Горану Цветановићу уручио захвалницу за подршку у раду. Преузимајући захвалницу градоначелник је честитао шесту годишњицу постојања, захвалио се на позиву и нагласио да је велики помак направљен у погледу услуге "лични пратилац" али да и даље мора да се ради на унапређењу исте:
"Драго ми је што смо иницирали и учествовали у реализацији овако важног пројекта. Импресиониран сам свим овим младим људима који су данас представили ваш рад и честитам на свему што сте до сада постигли. Према подацима којима располажемо 280 родитеља и старатеља, односно деце се пријавило за услугу лични пратилац, а ми смо тек на скромних 45.
Оптимиста сам да ћемо заједничким снагама унапредити ову услугу, а град ће вас сваке године подржавати још више у финансијском смислу“ – поручио је градоначелник Цветановић.
Годишњицу је данас честитала и мр Бранкица Стаменковић, члан Градског већа:
"Ми смо партнери на јако битном задатку унапређења социјалне, образовне и културне области. Град Лесковац кроз своју Интерресорну комисију врши процену деце са сметњама у развоју и доноси се одлука да ли је њима потребна оваква врста подршке. У овом удружењу град је пронашао партнера за пружање услуге „лични пратилац детета“ и редовно издваја и врши исплату средства намењених овој услузи. Само у овој години је за ту намену издвојено 16 милиона динара, а како смо чули, до сада је кроз протекле године издвојено 25 милиона динара.
Ради се и на финансирању свих осталих услуга из области социјале, те је издвајање у овој години за ту област 272 милиона динара, 27 више него у претходној години."
Захвалнице су данас уручене свима који су у пртеклих шест година помогли и учестовали у раду удружења.